annsophieb.blogg.se

En blogg om allt och lite till...Välkommen !

Regn och rusk, jag och min banankartong

Kategori:Allmänt Skolan

Skönt väder ute i skogen även om det regnade lite smått, men jag hittade mossa till slut. Mycket va gult och inte fint alls. Nu kanske ni undrar varför jag ska plocka en hel banan kartong med mossa? Jo, när vi kommer tillbaka till skolan om 3 veckor kan det vara kallt och snö VEM VET ?? Så Vi ligger steget före .
 
 
Här är min fina mossa:
 
 
Har även suttit med de latinska orden på snittblommor som vi ska ha prov på. Har gjort mig ett litet papper med alla blommorna på och på baksidan har jag skrivit det svenska ordet samt det latinska. Tänkte att det blir lite lättare att ha med sig överallt än att ha 54 lösa papper =) plugga på!
 

Latinska namn

Kategori:Allmänt Skolan

Sitter och övar på latinska snittblommor..det är inte det lättaste kan jag säga. Tänkte försöka fixa ihop ett papper som jag kan ha med mig överallt och öva när tillfälle ges. Just nu försöker jag sortera dem.
 
Har även pratat med min handledare Anette på Ekeby Blommor där jag ska ha min praktik i 2 veckor. Ser verkligen fram emot det och på måndag kl 9.00 kliver jag in i butiken i Karlskoga.
 
 

Fredag

Kategori:Allmänt Skolan

Idag är sista dagen innan höstlovet och sedan 2 veckors praktik. Vi gick igenom lite med Fredrik om vår till på praktiken och fick även namnbrickor. 
 
 
Vi fick även lämna in vår färgcirkel som vi gjort av endast 3 färger, gul,röd och blå. Inte det lättaste precis men så här blev den:
 
 
Sedan på Britt-Maries lektion gick vi igenom lite om det ekologiska på skolan. Vi gick även ut på en miljö och energivandring runt skolan. Det va kallt kan jag säga och så här såg Ulrika ut när hon snott in sig i sjalar och kapuschong
 
 
 

Tempo Tempo

Kategori:Allmänt Skolan

Idag ska vi göra det sista på allahelgona dekorationerna. Vår butik Sötknoppen har öppet 10-16 idag. Här är lite av dekorationerna jag, Siv och Susanne gjorde:
 
 
Här gör Siv en låg dekoration och Fredrik går runt och inspekterar =)
 
 
Här står Susanne och gör sin låga dekoration bestående av ljung och kottar
 
 
Här kommer bilder på fler av dekorationerna som gjordes till butiken
 
 
 
 
 
 
 

Redovisning

Kategori:Allmänt Skolan

Idag skulle vi ha redovisning för Anna-karin, men eftersom jag va sjuk när klassen var iväg till Elmia så hade inte jag så mycket att gå på. Men jag hade kollat upp min florist Hanna Ericsson som jag skulle följa under den dagen, så jag hade lite att redovisa iaf. Annars va det jättekul att se allas redovisningar på alla duktiga florister runt om i landet. Här är en bild på min florist Hanna Ericsson:
 
 
Efter lunch va det dags för Lars Torgé, en representant från Interflora att komma och prata lite om diverse saker att tänka på när man har eget. Jätte intressant tycker jag, och jag blev inte avskräckt.
 
 
Lars Torgé
 
 
 

Stommar till Allahelgona

Kategori:Allmänt Skolan

Idag har vi varit och plockat mossa (husmossa & väggmossa) för att göra mosshjärtan till vår försäljning på torsdag i vår butik Sötknoppen. Vi började med att klippa ut ett hjärta i papp för att sedan klä in den i mossa.
 
 
Sedan fick vi ta varsin hög med nobilis (dansk ädelgran) som vi skulle klippa till och därefter få ut kransar, låg bukett och stående dekoration. Så här blev dem:
 
 
Det vi skulle tänka på va att även klä baksidan på den stående dekorationen, inte snyggt om oasis syns även om det finns en fram och baksida
 
 
 
 
 
 
 

Måndag igen

Kategori:Allmänt Skolan

Vad veckorna går fort här på Sötåsen. Det är nog för att det är så himla kul att gå här, underbara kompisar och lärare gör ju att tiden går fort. Idag va det dags för lektioner med Mimmi igen. Vi gick igenom När/hur man ska klippa buskar och träd och det va lärorikt att lära sig. Vi fick även lite läxor som ska göras under höstlovet och innan jul blir det dags för prov, och då blir det latinska namn på krukväxter samt hur de ska behandlas.

Ståndare och pistill

Kategori:Allmänt Skolan

Efter morgonens lektion med Fredrik där vi gick igenom olika saker vi ska tänka på och iaktta när man jobbar i en blomsterbutik så var det dags för Britt-Maries lektion. Idag gick vi igenom han/honblommor, ståndare och pistiller etc. Vi fick titta på olika blommor i ett mikroskop och det va verkligen intressant men även lite jobbigt för huvudet. Fick 2 bilder som jag tog med telefonen. 
 
Den första är på en petunia blomma
 
 
Den andra var på en ljungblomma
 
 
Riktigt coola bilder =)

Hög Begravningsdekoration

Kategori:Begravningsdekorationer

Idag har vi fått gå igenom en hög begravningsdekoration. Som vanligt började vi att klä in oasisen med grönt. Idag fick vi använda oss av en oasis grande.

 

Här har jag satt i gladioler och rosor 

 

 
Här är den klar! Med dahlior som blickfång och även bärhypericum och gerbera. 
 
 
Vi fick även sätta dit band. Längre fram ska vi även få lära oss att texta snyggt =)

 

Elmia Garden 2012

Kategori:Allmänt Skolan

Ja, idag skulle hela klassen till Elmia Garden. Där skulle vi följa varsin florist och sedan redovisa om detta. Ja jag ligger hemma med magkatarr så jag kunde inte förja med. Inte så jätteroligt precis. Men ska försöka få ihop lite material om henne som jag kanske kan redovisa om iaf. 

Repetition

Kategori:Allmänt Skolan

 
Jaha, idag fick vi tillbaka proven vi gjort..jag är inte nöjd med min prestation alls..A på det praktiska och D på det teoretiska Teknikprovet ett C tillsammans och B på Varuhanteringen..Mimmis prov fick jag ett C, men är nöjd där ändå med tanke på att det omfattar mycket och jag tycker det är svårt. Bara att ta nya tag!
 
Idag ska vi göra en repetition på en låg sorgdekoration med Fredrik. Och här är veckans hink:
 
 
Gladiol, Buplerum, Molucella, Germini, Hypericum, Dahlia, Ros (El Torro), Aralia,Läderbräken,Plumosus, Poppel (eucalypthus)
 
Började med att klä en petite med cypress. 
 
 
Sedan fortsatte vi med den långa linjen, där satte vi gladioler. Sen fortsatte vi med den centrala linjen dvs. rosor. Och avslutade med gerbera i sidolinjen. 
 
Att tänka på: Att följa blommans form ända fram och inte bara bygga på med blommor uppe på dekorationen. 
Att blommorna sitter fast ordentligt
Att blommorna är synliga och inte ligger "på" varandra.
 
 
Så här blev den, blev riktigt nöjd
 

Genomgång av hemtenta

Kategori:Allmänt Skolan

Hade genomgång med Fredrik idag om hur veckan kommer att se ut och vi har även gått igenom hemtentan vi hade för Mimmi. Jag tror nog att det gick bra, det såg så ut iaf. Imorgon får vi tillbaka proven vi haft för Fredrik och hoppas även där på bra resultat.

Studiedag

Kategori:Allmänt Skolan

Idag fredag 12/10 har vi studiedag. Men vi är inte sysslolösa för det. Vi har en hemtenta som senast ska lämnas in till Mimmi idag och vi ska jobba med vår blogg. Hemtentan är inlämnad och bloggen är jag äntligen ikapp med. Så nu kan jag ta helg så ses vi nästa vecka igen!!

Begravningskrans fortsättning

Kategori:Begravningsdekorationer

Nu är det dags att ta isär denna fina krans för att börja om från början igen. Träna, träna =)
 
 
Tog inga bilder idag när kransen gjordes. Tyvärr kände jag mig lite stressad då jag gjorde prov idag som jag missat och låg 1 1/2 timme efter alla andra . Men idag skulle dekorationen göras på kransen sen skulle vi ta bort den och dekorera med och färgad bast. Sen skulle den köras till Töreboda Kommun , där vi skulle dekorera med våra dekorationer. 8 stycken dekorationer skulle sättas ihop och placeras på ett stativ.
De andra skulle hängas upp.Här är min dekoration:
 
 
Här är de på väg.
 
 
Här är de utplacerade (min hänger vid talarstolen)
 
 
Hoppas de blev nöjda med våra kreationer, jag vet att vi var det iaf. 
 
 

Begravningskrans

Kategori:Begravningsdekorationer

Idag ska vi göra begravningskrans med Anna-Karin.
 
Vi började med att blötlägga oasis och lägga i en oasishållare. Sedan skulle denna fästas i kransen och till det använde vi klamrar som vi gjorde själva. Dessa trycktes igenom hållaren och ut på undersidan och sedan tvinnades detta och böjdes in i kransen. Det är väldigt viktigt att fästa alla sorters dekorationer. 
 
 
Sedan skulle öglorna böjas ned för att förankra dekorationen ännu mer.
 
 
Så här blev kransen med hållaren på, nu är det dags för blommorna
 
 
Vi började med att täcka oasisen med grönt, dock inte hela men en del. 
 
 
Sen fortsatte vi med den långa linjen, och där satte vi lejongap.
 
 
Här visar Anna-Karin oss den centrala linjen och där skulle vi sätta rosor.
 
Så här såg det ut när jag va klar med mina rosor i den centrala linjen
 
 
Sidolinjen fylldes ut med gerbera
 
 
Sen skulle det bara fyllas i med grönt och jag satte i lite santini för utfyllnad.
 
 
Här jobbas det flitigt!
 
 
Biskopen kom på besök.
 
 
Här står alla kransar på rad
 
 
Imorgon ska dessa plockas isär för att göra om allt igen, fast denna gången med Fredrik.
 
 
 
 
 
 

Veckans blommor

Kategori:Begravningsdekorationer

Idag är det tisdag och då har vi fått veckans blommor vi har att arbeta med. Alla blommor gick i rosa toner och de var underbart vackra.
 
 
Vi har även fått göra en kransstomme, då de köpta vi skulle ha tydligen va slängda. Så det va bara att följa med Fredrik,vår lärare till hö/halm skullen och binda en själv. Så här såg det ut :
 
 
Först fick vi klippa till cypress i olika storleker S,M,L och lägga i 3 högar.
 
 
När kransstommen var färdig fick vi linda in den med kransfliselin som vi fäste med en klammer på undersidan
 
 
Så här blev resultatet: 
 
 
Ser fram emot morgondagen då vi ska få klä denna begravingskrans.
 

Ny vecka

Kategori:Trädgårdsodling

Idag skulle vi plantera om våra frön med Mimmi, som vi sådde för ett tag sedan. Mina hade tagit sig riktigt bra och skulle jag omskolat alla dessa själv, hade jag nog fått stå där hela veckan =) 
 
 
 

Äntligen Öppet Hus!!

Kategori:Öppet Hus

Uppe tidigt och iväg till skolan. Nu ska alla buketter på plats, och lägga sista handen på utställningen. Så här fint blev det med alla fina blommor vi ska sälja, vår grupp (jag,marlené,ulrica) har gjort redesbuketterna som vi självklart valde skulle gå i höstens färger.
 
 
Kan säga att denna dagen va jätterolig. Vi fick jättebra respons. Jesper (sambon), våra barn och farmor kom för att se hur vi arbetade och vad vi gjort inför denna dagen. Det va kul att kunna visa vart man tillbringar mestadels av sin tid på veckorna. Mina klasskompisar är verkligen helt UNDERBARA och vi har jättekul varje dag även om det är ett tufft schema vi har. 
 
 
Tack alla ni som kom under denna dagen!

Inför öppet hus

Kategori:Öppet Hus

Insåg att jag inte tagit så mycket bilder på vårt arbete och 2 dagar va jag sjuk. Nu är det dagen innan öppet hus och allt ska färdigställas. Så här ser iaf Pelle, fåret och framsidan av huset ut:
 
 
Så här blev det i vår lilla hörna inne i visningssalen:
 
 
Nu är vi redo inför morgondagen!!
 
 

Öppet Hus

Kategori:Öppet Hus

Öppet hus

Kategori:Öppet Hus

Nu har vi fått grupperna vi ska ha under öppet hus. Min grupp består av Marlené, Ulrica och jag såklart. Vi blev tilldelade Jordbrukslandskapet och iår har vi utgångspunkt från Elsa Beskows sagor. Vi fick " Pelles nya kläder". Utifrån denna saga ska vi göra en lastpall i vegetativ stilart som vi sedan kommer att visa på öppet hus. Vi ska även redovisa detta för Britt-Marie (biotopen) och för Fredrik (vegetativa stilarten).
 
Vi började med att bygga upp vår lastpall med torvblock.
 
 
Sedan såg vi till att torvblocken håller sig på plats.
 
 

Städning

Kategori:Allmänt Skolan

Idag har vi städdag i vår butik , den kommer att vara fylld av blommor man kan köpa på öppet hus. Jag,Lovisa,Åsa M och Johanna hjälpte Anna-Karin att göra dessa fina dekorationer som ska stå utanför skolans entré.
 
 

Skördefesten

Kategori:Allmänt Skolan

Sötåsens floristutbildning har fått i uppdrag att ha med en lastpall som ska närvara vig skördefesten i Hajstorp.
 
Tjejerna som bor på skolan fick ihop denna fina kreaktion
 

Britt-Maries lektioner

Kategori:Allmänt Skolan

Då jag glömt att göra ett inlägg från Britt-Maries ena lektion , när vi var ute och tittade runt på Sötåsens ägor, vad som finns och vad vi kan använda i våra dekorationer, så gör jag det nu istället.
 
 
Nu är vi åter igen ute och kollar in grödorna på Sötåsen. Detta kommer hjälpa oss nu när vi ska ha öppet hus och göra en presentation i vegetativ stilart.
 
 
 

PROV!! och Låg sorgdekoration.

Kategori:Begravningsdekorationer

Jaha, idag har man gjort första provet och det var i teknik. Va jättenervös och kan säga att jag fick lite blackout men hoppas det gick bra iaf. Kändes bra på det praktiska iaf.  Efter provet fick vi göra en låg sorgdekoration.
 
Vi började med att klä in en petite med cypress och satte cypressen i droppform. Den förankrade vi så den inte skulle lossna. Vi fyllde ut den med grönt och gjorde även små knippen av cypress, som vi dubbelskaftade. 
 
 
Sedan började vi sticka i blommorna, och vi började med gladiolerna. Sedan rosor och solidago.
 
 
Tyvärr tog jag inga mer bilder i skolan på denna fina dekoration, men då jag fick ta med den hem och lägga den vid minneslunden till en vän som förolyckades för några veckor sedan , tog jag en bild på den där. Trodde aldrig att min första sorgdekoration skulle läggas vid en väns grav. Denna gjordes med mycket känslor.
 
 
 

Sorgbukett i dekorativ stilart

Kategori:Begravningsdekorationer

Denna buketten går i trekantsform och man skulle se till att baksidan blev "platt" eller rak kanske man kan säga. Denna buketten har mycket mellanstick dvs. grönt, detta gör att det blir luft mellan blommorna och att man skapar en höjd. Bindstället ska vara snyggt och stjälkarna ska ligga i spiral.
 
I denna sorgbukett fanns det gladiol, ros, santini,santiago,aralia,läderblad,pistage.
 
 
 

Plantering av sticklingar

Kategori:Trädgårdsodling

Idag har vi fått plantera sticklingar med Mimmi. Detta är ett område jag är helt "grön" på och känner mig lite vilse ibland. Men vi är ju här för att lära oss, eller hur?
 
 

Begravningsdekoration i parallell stickteknik

Kategori:Begravningsdekorationer

Denna dekoration var väldigt kul att göra. Vi använde oss av oasis,petite. Klippte av handtaget, klädde in det med mossa som fästes med grön blomstertråd (klamrar).
 
 
 
Här visar Fredrik oss hur man gör denna fina dekoration
 
 
Börja med att sticka i de högsta blommorna, i detta fall gladioulos. Fortsatte med lila eustomes och krysantemum. Även några röda rosor fick bidra till dekorationen. 
 
 
Nu sattes det dit mer mossa och sedan ska även björkris på plats runt om stommen.
 
 
 
Björkriset ska klippas ned och sedan lindas med bast.
 
Så här blev resultatet:
 
 
 
" onclick="return fbs_click()" target="_blank" class="fb_share_link">Share on Facebook